STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Nytt fra Paraguay

 

Sendebrev fra Brit-Lajla og Rudolf

Januar  - februar 2007

 Kjære venner!

 

Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, han som i Kristus har velsignet oss  med all Åndens velsignelse i himmelen. Ef 1, 3

Selv om det snart er to måneder siden jul, og siste sendebrev, må vi vende litt tilbake til julen 2006. Den 17. desember hadde vi en julemiddag sammen med vennene i kirken her i Roque Alonzo. Først hadde vi møte, hvor mange hadde ordet, og fortalte litt fra året som var lagt bak. Carlos hadde ansvaret for grillen, og laget en deilig middag, som ble servert i lokalet. Vi hadde en trivelig dag sammen!

Lille-julaften dro vi til Curuguaty for å være sammen med Eriberto da han skulle motta sitt eksamensbevis på Universitetet der. Det ble en stilig stund! Det var flott å oppleve den første guarani-indianer med en slik universitets-tittel!

På julaften kom også Inger Johanne og Inge Bjørnevoll oppover, og sammen besøkte vi indianerkolonien "Nueva Esperanza", og vi var noen timer sammen med vennene der. Vi samlet oss i kirken, og sang noen julesanger på guarani, og bad sammen.

Deretter dro vi til indianerkolonien "Fortuna". Der var det forberedt julefest for barna, og omkring 300 barn samlet seg foran kirken. Vi mintes at det var akkurat 25 år siden Anna Strømsrud hadde den første julesamling her, utenfor teltet hun bodde i. Den gangen var det ingen troende her, og det var forbudt å forkynne Guds Ord. I dag er det mange troende i sonen, og folket selv bærer arven videre.

Etter festen var det utdeling av julegodt, julekake og Bibel-fargebok.

Barna hadde forberedt julespill, og det var overraskende å se hvor dyktige de var!
Det var laget drakter av enkelt materiell, og tekstene kunne de skikkelig! Det var flott å se og høre! Jule-evangeliet ble synliggjort på en flott måte!

Julaften feiret vi to ekteparene med smørbrød og brus i hagen på motellet hvor vi bodde. Med andre ord, var det en jul uten ribbe, lutefisk, julepynt, julegaver, helt i stil med det som er vanlig på landet her. Så vi har litt å ta igjen!

1. juledag dro vi sammen til Paso Cadena, og var sammen med vennen der denne dagen.

I romjulen var vi blant annet i en Ache-indianerkoloni, like sør for Ciudad del Este. Her er det en norsk-ættet misjonær, Bjarne Fostervold som arbeider, sammen med sin paraguayske kone. På 60 - 70-tallet begynte hans far, Rolf Fostervold, å arbeide blant dette folket. Den gangen var de nomader i skolen. Men pga en økende bondebefolkning, ble de fortrengt og forfulgt av de hvite. Det ble laget flere kolonier, blant annet denne i Puerto Barra. Her bor nå ca 30 familier som er utrolig flinke. De har melkekyr, stor griseproduksjon, har dyrket ca 2500 mål med soya, mais etc.. Og fremfor alt, nesten alle er troende. De er svært vennlige og gjestfrie mennesker. Det blir mange klemmer, og de små barna var svært ivrige etter å få sitte på fanget.

Du kan lese mer om ache-indianerne på DENNE linken. Det kan også nevne at en del av prosjektet er rettet mot samme gruppe, men i en annen koloni, Kuentuvy. Vi skal dit i uke 8.

 

Nyttårsaften var vi først på møte i Filadelfia, Asuncion. Deretter var vi sammen med familien Axell, og spiste deilig grillmat.

Først i januar hadde vi seminar i Paso Cadena, og vennene møtte opp som alltid.

Januar er også måneden for årsoppgjør, revisjon og rapporter, så dette har tatt sin tid. Samtidig er det opplæring av Eriberto, ettersom han skal ta seg av det offentlige regnskapet for skolebyggene etc.

Midt i januar skulle det være Årsmøte for indianermenighetene i Paso Cadena. Regn gjorde at det måtte utsettes til påfølgende helg, og ble da flyttet til Fortuna.Vi var sammen med dem, og refererte regnskapene for både NORAD-prosjektet, og annen drift. Til tross for mange vansker i året som gikk, prøver indianermenigheten å være et lys hvor de befinner seg. Utfordringene er svært mange, og økonomien er heller elendig! De - og vi -  ville gjerne ha hatt en mer aktiv virksomhet rundt omkring i koloniene, men til det trengs midler. Noen vil gjerne starte opp med "mobil bibelskole".

Du finner årsregnskap og rapporter ved å klikke HER.

 

Første uken i februar hadde vi siste seminaret i Paso Cadena, og vi avsluttet med en ekskursjon for studentene. Vi var 50 stykker, inkludert noen barn som dro avgårde med bussen. Først dro vi til indianermuseet i Hernandarias (ca 14 mil fra Paso), og deretter til verdens største kraftanlegg, Itaipu. Det var flott å oppleve dette.

 

Deretter dro vi til forannevnte ache-koloni. Det tok litt tid før disse fant tonen, men da pil-og-buene ble tatt fram, løsnet det, bokstavelig talt. Disse to stammene har forskjellige språk, men begge parter kan spansk, så det gikk greit. Folket fra Paso Cadena ble imponerte over hvor dyktige disse ache-indianerne er. Vi hadde med oss en som har en liten grisefarm i Paso. Da han så hva disse hadde fått til, stod han bare og måpet.

Vi samlet oss utenfor kirken, og de hadde ungdomskor (bildet) som sang. Lederne hadde hilsner, og vi fikk en fin stund sammen. Vi tror at disse møter, mellom troende indianere, fra forskjellig stammer, er viktige. Pga store avstander og dårlig økonomi, er det liten kontakt, så dette var en helt spesiell anledning.

 

I uke 6 hadde vi siste seminar i Fortuna. Da ble diplomene delt ut, og vi avsluttet med en grillfest.
 

I tiden fram til juni, skal vi jobbe med to "Prosjekt-grupper", en i Paso Cadena, og en her i Fortuna. Disse får grundigere veiledning i hvordan drive et prosjekt. Det er menigheten som er PYMs partner her, og vi ønsker å gi dem en god innføring. I årene framover er det mange skoler som skal bygges i disse to områdene.

 

Som mange kjenner til, hadde vi store vansker med økonomien i den videregående skolen i Paso Cadena. I skrivende stund ser det ut til at det blir en løsning for 2007. Riktignok vet vi sikkert bare om midler til 2 - 3 mnd, men vi tror og håper at det ordner seg.

 

Som du sikkert har sett, ble ett av husene i Paso Cadena rammet av en storm, og ble nokså ødelagt. Vi har ikke midler til å reparere det, men litt har vi fått som respons på nevnte brev, og vi håper at det etter hvert skal resultere i tilstrekkelige midler til restaureringen.

 

Forøvrig er vi inne i en periode med mye regn og storm. I flg meterologer her i Paraguay, vil dette øke utover mars, så vi er spente om dette vil hindre oss i arbeidet. For å komme til flere av stedene, må vi kjøre på jordveg, og den blir helt ufremkommelig i regn.

I noen måneder har det vært en Dengue-epidemi (infuensa-lik sykdom, forårsaket av mygg; Les mer) her i Paraguay, og mange tusen er syke. Mye regn forverrer dette. Vi er friske, bortsett fra en og annen diare o.l., og håper det fortsetter slik.

 

Ellers så er siste byggetrinn i Paso Cadena, snart under tak. Vinduer, møbler etc kjøper vi her i Asuncion, så det ordner vi. Målet er å ha innvielse den 22. mai.

 

Sist helg hadde vi et hyggelig besøk av Eldbjørg og Vidar Børjeson. Rudolf tolket han på kveldsmøtet under Filadelfias Årsmøte i Ypacarai. Eldbjørg jobber i PYM, og Vidar er lærer Hedmarktoppen Folkehøyskole, og pastor på Eidsvold.

 

Utrolig nok, så har vi bare 3,5 mnd igjen her i Paraguay. Tiden har gått utrolig fort, og svært mye har skjedd. På mange måter opplever vi at det har vært viktig å være her denne perioden pga av oppgaver som måtte løses. Men fremdeles er det svært mye ugjort. Særlig er det en stor utfordring å hjelpe indianermenigheten i å nå ut til de mange koloniene som ikke er nådd med evangeliet. Lederne må støttes og styrkes, og dette er en stor utfordring!

Heldigvis får vi avløsning, i det Anne Lise og Ole Johannes Jorud kommer ut i mai, noe vi er svært takknemlige for. De overtar hus, bil og utstyr som vi har hatt til rådighet.

Fra før er misjonærene Inger Johanne og Inge Bjørnevoll, samt Kjellaug Palma Sjølund her. De har andre oppgaver, og andre arbeidssteder, men vi treffes i blant.

 

Vi ønsker Guds rike velsignelse, og ber om forbønn for arbeidet her i Paraguay!

 

Med vennlig hilsen

Skrevet den 19. februar 2007

Er du interesert i mere informasjon og bilder? GÅ til DENNE SIDEN (KLIKK)

Vil du skrive ut denne siden? KLIKK HER!


Postadresse: Casilla de correo 2328, ASUNCION, PARAGUAY
E-post: rudolf.leif.larsen@lf-nett.no

Midler kan sendes slik:
Pinsemenigheten Betanias Ytre Misjon
Postboks 167, 3251-Larvik

Konto 2440.07.59142.  Merk sendingen med ”Drift, Paraguay”

 

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com