STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Nytt fra Paraguay

 

Sendebrev fra Brit-Lajla og Rudolf

Mars - April 2007

 Kjære venner!

Igjen sa han til dem: "Fred være med dere. Likesom Faderen har sendt meg, sender jeg dere."
Joh 20,21

Fra et litt høstlig høstlig Paraguay vil vi skrive noen linjer til dere. Høsten kom faktisk på skjærtorsdag. Slik har det vært mange år. Etter mange måneder med høye temperaturer...opp til 39 grader, og høy fuktighet, er det deilig med temperaturer på under 30 grader om dagene, og omkring 20 på nettene. Man blir nokså slitne av all varmen.

Ulykken på barnehjemmet i Maputo hvor Elisabeth og David med barna arbeider, skremte oss. Det kunne ha fått alvorlige konsekvenser for dem. Men vi ser Guds bevarelse i fare, og er svært takknemlige for det! Men trist er det for alle som ble skadd, eller mistet livet. Det fins mere stoff om hendelsen og barnehjemmet HER.

Sist i februar startet alle skolene opp igjen etter ferien, også Colegio i Paso Cadena. Det er jo flott å se at skolene fungerer så noenlunde bra. I år er det flere lærere fra lokalområdet som underviser i den videregående skolen. Målet er at alle kommer fra lokalområdet.

Den 23. februar skulle vi starte opp med seminar i en ache-koloni kalt Kuetuvy. Men regn gjorde vegene uframkommelige. Men påfølgende dag kom vi oss oppover. Der er det 45 personer som deltar på seminarene. Vi tar for oss administrasjon, regnskap og ledelse. Dette er tema som de er svært interesserte i. Møtet med den "moderne verden" er en stor utfordring for indianerne, og de føler seg ofte lurt, så dette vil de lære. Vi startet timene i et enkelt skolehus, men der ble det så varmt, at vi flyttet ut under et stort tre, og hang tavlen på et tre.
 Ache-indianerne snakker et eget språk, men her er de flinke til å snakke guarani, så det går greit.

Det interessante er at de aller fleste i kolonien er troende. De har en enkel kirke. Ofte hører vi at noen er i kirken og synger, og det er flott å høre sangen!

 

Det er ordentlig hyggelig å være sammen med dem. De er svært vennlige, og det blir mange klemmer. Småbarna vil svært gjerne sitte på fangene våre, så det blir trangt om plassen.

Vi har alltid med oss litt karameller og lignende til dem, noe som er svært populært!

Vi har alltid med oss kjøtt, poteter, ris og grønnsaker som de selv ordner til. Kjøkkenet er heller enkelt: To stokker som skyves sammen etter hvert som de brenner. Alt kokes sammen i en gryte. Vi får grillet kjøtt med kokt mandioka.

Det ser ut til at de helst vil sitte på bakken og spise. Det var slik de gjorde da de vandret omkring i skogen.

De fleste var nomader i skogen helt til 1980-tallet. Mange ble fanget av de hvite, og benyttet som slaver på gårder. Livet var svært tøft, og etter hvert som "sivilisasjonen" rykket inn i deres områder, ble det umulig for dem å leve i skolen. En misjonær, Rolf Fostervold (norsk), har arbeidet mye blant dette folket, og hjulpet dem til å få jord, forkynt evangeliet og hjulpet dem på alle vis. I dag er det hans sønn, Bjarne, som fortsetter arbeidet, og vi har vært sammen noen ganger (i en annen koloni)

 

 .

Du finner mer stoff om ache-indianerne HER.

Ellers så har vi to Prosjekt-komiteer som vi har samlinger med hver måned. De får opplæring i hvordan drive et prosjekt.

Menighetene blir selvsagt besøkt når vi er rundt omkring i koloniene. Både i Fortuna og i Paso Cadena er det ganske godt oppmøte til samlingene.

I Fortuna har de bønnemøte hver kveld, og det høres lang veg når vennene ber.

Ellers så har lederne besøkt mange av utpostene, men det er en stor utfordring å komme videre i arbeidet på alle steder hvor det ikke fins noen evangelisk menighet.

Palmehelgen var det stevne i Timbo. Stedet ligger ca 35 km fra Paso Cadena. Ignacio Gimenez fra Fortuna, og Martin Fernandez fra Paso Cadena talte. Vennene i Paso Cadene dro dit på en lastebil, og sammen ble de en stor flokk som samlet seg om Guds Ord. De var svært begeistret for å komme sammen slik. Vårt bidrag denne gangen, var hjelp til reise og mat.

I mars hadde vi et kjekt besøk av Rudolfs søster, Janny, og hun var sammen med oss på de forskjellige stedene som vi arbeider. Vi fikk også noen feriedager sammen.

Nå i april har vi hatt besøk av Gunn og Johan Juliussen (forstander i Råde). Også de har vært sammen med oss i koloniene. Vi har også besøkt menigheten i Ypacarai hvor han prekte og Rudolf tolket. I 1986 - 1987 var Johan lærer i Atyra for våre barn, og vi har siden det hatt mye kontakt.

Vi har kjøpt inn diverse utstyr til Colegio i Paso Cadena, og dette er nå fraktet oppover. Skolen er nesten ferdig, og sist i mai blir det innvielse. En fallende veksling dollar - guarani, har gjort at vi har tapt mer enn 35 000 kr, men PYM-kontoret søker BN om midler for å dekke tapet.

I mars ble skjøtet for skolen i Paso Cadena underskrevet av høvding Julian og pastor Martin (bildet). Det var viktig for den videre drift av skolene. Menigheten overtok den gamle misjonærboligen.

Huset "Tatt av vinden" blir nå restaurert, og vi er svært takknemlig for hjelpen vi har fått til det. Du kan se bilder HER.


Vi takker for all støtte i forbønn og med midler, og ønsker Guds rike velsignelse over enkeltpersoner og menigheter!

Med vennlig hilsen

Skrevet den 16. april 2007

Er du interesert i mere informasjon og bilder? GÅ til DENNE SIDEN (KLIKK)

Vil du skrive ut denne siden? KLIKK HER!

 


Postadresse: Casilla de correo 2328, ASUNCION, PARAGUAY
E-post: rudolf.leif.larsen@lf-nett.no

Midler kan sendes slik:
Pinsemenigheten Betanias Ytre Misjon
Postboks 167, 3251-Larvik

Konto 2440.07.59142.  Merk sendingen med ”Drift, Paraguay”

 

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com