STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

Nytt fra Paraguay

Sendebrev fra Brit-Lajla og Rudolf

Julen 2005

 

Kjære venner!

Dette året kommer vårt jule-brev fra Paraguay. Vi kom hit den 17. oktober. Men mye har skjedd før vi kom så langt.

I februar hadde vi to store familiehendinger. Den 1. februar fikk Rosi og Ruben sin første barn, Taina Maiara. Det var stor stas å få enda et barnebarn! Bare 4 dager sendere, den 4. februar fikk Elisabeth og David sitt fjerde barn, Celine Isabel. Dermed fikk vi to jente-barnebarn i samme uke, så det var stolte besteforeldre som fikk ønske disse små velkommen!! Rosi og Elisabeth delte til og med rom på fødeavdelingen, så vi fikk besøkt dem begge samtidig.

Dermed var vi fullt sysselsatt med barn, svigerbarn og barnebarn!

I April hadde vi et kjekt besøk av foreldrene til David, vår svigersønn. De bor her i Paraguay, så nå har vi stadig kontakt.

På mange måter preget uhellet som jeg, Rudolf, hadde den 11. april, hele familiene. Jeg fikk utrolig mye støtte fra Brit-Lajla og familien forøvrig, samt fra kollegaer og venner. Det varmet utrolig mye, så takk skal dere alle ha!
Det tok sin tid å gjenvinne helsen. De første 8 - 10 ukene var det utrolig mye smerte, og respirasjonen var elendig.  Sist i juni begynte jeg å trene litt, og ble friskmeldt til ferien den 22. august.
Hjemme kunne jeg se litt etter Taina, og hadde endel timer i norsk-undervisning for Rosi.

Brit-Lajla jobbet hele sommeren, ettersom vi skulle ha ferie før utreisen. Rudolf var alså hjemme, og hadde middagen klar når hun kom hjem.

I august dro vi en uke til Mallorca, og hadde noen deilige dager der.

Da vi var hjemme igjen, begynte forberedelsen til å reise ut. Like før ulykken, var det klart at vi kunne reise til Paraguay. Økonomien var da omtrent i orden, og avreise var satt til midt i september. Men datoen måtte utsettes med ca. en mnd..

Barna

Ariel gjorde i august ferdig studiet til data-ingeniør. Han bort fortsatt i Oslo, og er svært opptatt av sin søte Hosna. Begge er engasjerte i Filadelfia, Oslo.

Rosi og Ruben er selvsagt opptatt med lille Taina. Hun vokser og er en trivelig unge. Ruben fortsetter som snekker, og arbeider nå i et husbyggings-firma i Larvik.

Elisabeth, David, Alexander (9 år), Christian (7 år), Patrick (2,5 år) og Celine (10 mnd) bor jo like bortenfor oss, og vi er stadig sammen. Elisabeth har dette året hatt svangerskaps-permisjon, mens David har vært opptatt i et attføringsopplegg.

Å forlate alle hjemme, var tungt for oss, og for de som var hjemme. Særlig var det vanskelig for Patrick å forstå hvor vi ble av...han ville til Lala ...som han kaller oss.  Men man venner seg også til det.

PARAGUAY

Å komme tilbake, er som å gjenoppleve første gangen vi kom her.  Dog er det mange endringer: økt, men kanskje mer disiplinert  trafikk, store varehus og mye mer. Til og med like ved Paso Cadena var det kommet  supermarked.  Og den elendige bruen var erstattet med en skikkelig ”ferge” av jern, så en kan kjøre trygt over.

Samtidig griner fattigdommen mot en.

 Vi bor like utenfor Asuncion, i huset til Elisabeth og David.

 

 

Stedet heter Mariano Roque Alonzo.  Gaten utenfor her er av gress, men bare 1 km borte går en 3-felts asfalt-veg inn til byen.  Paraguay er kontrastens land.  Det moderne og primitive, de fattige og rike om en annen.

Like ved siden av oss er en liten pinsekirke, utpost til Filadelfia inne i byen.  Når vi er hjemme, er vi sammen med de få vennene som samles der.  Rudolf spiller gitar, og taler i blant.

Vi har vært på en lengre tur til indianerne.  Vi besøkte en hel del indianerkolonier.  Det var lange og slitsomme dager på aldeles elendige veger.  Men bilen tok oss trygt fram. En søndag kveld prekte jeg i Fortuna. Da møtet startet, var det ikke så mye folk, men de kom etter hver, og ble til slutt ganske mange.  Det var utrolig hett, så svetten rant av en. Det var fint å se responsen i ettermøtet.  De ba så det hørtes!!

Sist i november kom vi fra Paso Cadena, stedet hvor vi har arbeidet lengst.  Det var svært kjekt å treffe venner og kjente igjen. Vi hadde med oss medisiner, så vi ordnet klinikken (den fungerte ikke pga mangel på medisin).  Etter hvert ble det nokså lang kø.  Det er utrolig å høre de forskjellig historiene og livsskjebnene.  Søndag morgen kom Benigna med tre av døtrene.  For mange år siden mistet hun en sønn.  Han ble drept i en krangel.  Vi måtte da ta oss av svigerdatteren, Candida, og alle hennes barn. Nå fortalte de at for bare 2 måneder siden ble en svigersønn drept da noen ville stjele motorsykkelen hans.  Nå satt Benignas datter, Margaretha, igjen med 7 små barn.  Ikke forstår vi hvordan de klarer seg.  Sosialhjelp fins ikke.  Vi gav dem penger, slik at åkeren kunne ryddes for å sikre mat utover sommeren.  Stadig vekk kom folk og ba om hjelp. Alle hadde sikkert en god grunn -  men det ble for voldsomt.  For eksempel skulle Candida og hennes ”nye” mann Jose til sykehuset ca 10 mil borte.  Hun skulle opereres for kreft i underlivet.  Da vi spurte om hvor mye penger de hadde med seg, sa de: 30 kroner! Det er nesten ingen ting – dog litt under det man tjener på en dag.  Folk er utrolig fattige!

Vi deltok begge på flere møter.  Kjekt er det å få bruke guarani-språket igjen; det er på mange måter er saftig og godt språk å preke på. . . . og jeg tror folk syntes det var fint at Rudolf bruker deres hjertespråk.

Vi blir å reise fram og tilbake til de forskjellige indianerkoloniene, og våre oppgaver blir opplæring av ledere i koloniene, i kirkene og i skolene.  Vi har vært så heldig å fått en indianer med oss, Heriberto, som akkurat nå i desember er ferdig med 4 årig studie i regnskap, administrasjon og organisasjon på universitetet i Curuguaty.  Det var nettopp det vi trengte, og det fins vel ingen andre indianere som har denne kompetansen.  Han starter i januar, og kursene starter i februar.  I tillegg blir det å hjelpe menigheten rundt omkring med undervisning og rettledning.  Fra nyttår virker en ny lov som krever at blant annet kirkene må levere inn regnskap etc til myndigheten for å få beholde sine registrasjoner.  Vi vil hjelpe dem med å ordne dette.

Nå har Elisabeth med hele sin familie, samt Ariel kommer på besøk.  Det er svært kjekt!!!! Men samtidig er det trist å være langt borte fra Ruben, Rosi og Taina, og den øvrige  familien.

Skriv gjerne! Vår adresse er: Casilla de correo 2328, Asuncion, Paraguay.  Epost: rle-lars@online.no

 

Med hilsen

Brit-Lajla og Rudolf   

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com