STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

  Kapittel 1

Pionermisjonærene

”Ut til Paraguay”

 

 Iversen, Gunvor PYM Paraguay, født i  Sarpsborg 3, nov. 1930, datter av pelsdyroppdretter Alf Johansen og Jenny Marie. Hun gikk realskole og handelsskole og deltok i førstehjelpskurs og i bibelkurs i Filadelfia, Oslo, spanskkurs ved Oslo Språk-skole 1954 og samarittkurs ved Ullevål sykehus 1955. I 1956 ble hun av pinsemenigheten Filadelfia, Sarpsborg utsendt til Sør-Amerika, der hun først virket i  byen Sao Jeronimo, Brasil. Men etter kort tid drog over grensen til Paraguay sammen med E Kjellås og Bergliot Nordmoen og åpnet virksomhet i Paso Cadena. Da hun kom hjem etter første perioden giftet hun seg med Josef T. Iversen og har senere virket sammen med ham. (Norsk Misjonsleksikon 1967).

Hun skrev heftet ”UT til Paraguay” hvor hun forteller historien fra etableringen av arbeidet. Du finner historien i sin helhet her.

Indianerens gravplass

De svenske pinsevenner har allerede siden 1939 hatt et arbeid i gang i Paraguay, nærmere bestemt henvist til hovedstaden Asuncion. Det var ved Beda og Gunnar Svensson. Men vi får enda en gang erfare at den ene sår og den andre høster. Det var først i midten av 50-årene når den unge bror Nils Ivan Kastberg med sin hustru Elsa, tok over at arbeidet tok en oppsving etter at det hadde ligget nede noen tid. Menighetslivet begynte å ta form og de ble også i stand til å begynne utposter på forskjellige steder omkring i landet, mest rundt hovedstaden og i sør av landet.

Den norske søster Bergljot Nordmoen fra Trysil hadde også virket periodevis blant paraguayerne og hadde hatt en god inngang nord i landet, men under stor motgang og mange vanskeligheter. Men enda hadde ingen tatt opp noen virksomhet blant Paraguays urbefolkning,  indianerne, av skandinaviske pinsevenner.

Det var først høsten 1957 at Norsk Pinsemisjon kan se tilbake på at dette arbeid ble tatt opp ved at de sendte tre norske søstre ut. To av dem hadde allerede året før reist ut til Sør-Amerika, men i august 1957 møttes de alle tre i den lille grensebyen Pedro Juan Caballero, som har den brasilianske byen Ponta Pora like mot seg. «Gaten» som skilte de to land fra hverandre var bare en stor grønn slette hvor folk gikk om hverandre fra den ene siden til den andre som de selv ville. Midt på sletta sto et stort trekors med inskripsjonen «Salva tu Alma», frels din sjel, som naturligvis var satt opp av

 

katolikkene der. Her i denne lille grensebyen var det at de tre søstrene Ruth Kjellås, Bergljot Nordmoen og undertegnede møttes for sammen å

dra videre til Bella Vista, en annen grenseby hvor søster Bergliot hadde noen kjente fra sitt tidligere virke i Paraguay. Her var elven Apa, som skilte mellom de to land, Brasil og Paraguay. En av disse kanoeierne var Benjamin Sanches (bildet viser Carmen og Benjamin), og det var ham og hans familie vi søkte kontakt med. Han var egentlig adoptivsønn av en eldre elskelig paraguayer med lyst hår og blå øyne (hans forfedre stammet fra Syria), riktig en snill bestefartype. Men både adoptivsønnen og hans hustru Carmen var ekte guarani-indianere.De hadde tre kjekke smågutter. I dette hjem tok vi inn, da paraguayerne er et meget gjestfritt folk.

Selv om hytta (bildet) var liten og besto bare av tre små rom, fikk vi straks overlatt det ene. Det var temmelig primitivt med gresstak og jordgulv, og hver natt måtte vi stenge  kveld måtte gå på paddejakt. De fantes under senger og under kasser, ja, overalt hadde de gjemt seg og de var ganske store å se til, omtrent som asjetter. Et tjern, som lå like bak huset, var vel grunnen til den store paddinvasjon. De søkte vel inn i skyggen og til den deilige kalde døråpningen med en stor lem. Padder var det overalt, slik at vi hver eneste jordgulvet midt på dagen. En dag fant vi også en liten padde i bunnen av tekjelen vår. Da vi hentet alt drikkevann fra Apa, som også var en yndet vaskeplass for paraguayerkvinnene og barnas badeplass, syntes vi jo at vi var nødt til å koke vannet vi skulle drikke. Det ble helst til at vi tydde til yerbamatte vi også, men at vi hadde kokt te på en padde var jo litt utenom det vanlige.

Neste kapittel

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com