STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Sensasjonell Norad-rapport om misjonsarbeid

 

Norge i Dag 2007

 

Oppfatninger og fordommer granskerne hadde om norsk misjonsarbeid, måtte revurderes etter møte med virkeligheten.

Det fremgår av den foreløpige rapporten som seniorforsker Axel Borchgrevink ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og seniorforsker John Mc Neish fra Chr. Michelsens Institutt har skrevet om norske misjonsorganisasjoners arbeid, ifølge opplysninger KPK har.

De to forskerne har på oppdrag fra NORAD vurdert ulike sider ved det arbeid som Misjonsalliansen og Norsk Luthersk Misjonssamband har i Bolivia, Pinsevennene i Paraguay og Normisjon i Bangladesh.

Rapporten er foreløpig ikke offentliggjort, men avdelingsdirektør i Norad, Bernt Gulbrandsen, sier til KPK at de ikke har noen planer om å endre på innholdet.

Positive muntlige uttalelser
Bistandsnemnda, som formidler Norad-støtten til misjonsorganisasjonene, ønsker ikke å kommentere opplysningene så lenge rapporten ikke er offentliggjort av Norad.
Heller ikke generalsekretær Arnt Jerpstad i Misjonsalliansen ønsker å

 

kommentere selve rapporten. Men på spørsmål om det tidligere har hendt at forskere har gitt uttrykk for at de har måttet revurdere sine synspunkter på norsk misjon etter å ha blitt kjent med arbeidet, svarer Jerpstad ja til at det har skjedd i samtaler.

Mer å strekke seg etter
I rapporten rettes søkelyset blant annet på om deres arbeid er i samsvar med ILO-konvensjon 169 om behandling av urfolk. Samtidig som det konstateres at mye godt arbeid gjøres på dette feltet, har misjonsorganisasjonene mer å strekke seg etter, framgår det av den foreløpige rapporten.

God respekt
Aller best kommer misjonsorganisasjonene ut når det gjelder samarbeid med lokalbefolkningen og respekt for den lokale kulturen. Granskerne mener respekten for lokalbefolkningen og deres kultur er god, og samarbeidet med lokalbefolkningen bedre enn de hadde antatt før de begynte undersøkelsene. Lokale ledere er i høy grad involvert i arbeidet og har betydelig innflytelse på avgjørelser om hva som skal gjøres og hvordan. Mest ros gir de to forskerne til Normisjon og Misjonsalliansen.

Foto: Norad har gransket norsk misjonsarbeidet i Sør-Amerika. Illustrasjonsfoto: Helge Johan Stautland/KPK.

Torbjørn Greipsland, KPK
18.10.2007
 

 

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com