STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

                                                                                    

Atyra 5. desember 1973

 

Skolen i Atyra

 

Kjære venner!

 

Så er det første halve året ved La Escuela Noruega her i Paraguay avsluttet. Nå har sommerferien begynt, og varmen ser ut til å komme for fullt. For tiden ligger dagtemperaturen på ca. 35 grader, så hvem skulle tro det snart er jul? For oss blir det rart å feire jul i et fremmed land uten familie og andre venner, og uten snø og kulde og juletre og andre ting som er så typiske for norsk jul. Men vi vil gjøre det beste ut av det av hensyn til våre egne barn.

Hele dette halvåret har vært drevet rent provisorisk. Den endelige godkjenningen av skolen og tilskuddet fra Staten kom PYM i hende først i midten av november. Det har ikke vært mye å drive skolen med. Vi har derfor privat måttet forskuddtere både istandsetting av klasserom og innkjøp av div. utstyr. Bøker har det også vært lite av. Hittil er det brukt eldre bøker som misjonærbarna allerede hadde Nå er bøker for hovedfagene kommet, og en pakke med de resterende bøkene er underveis. 4 av elevene, tidvis 5, har bodd hos oss hele uka. Alle elevene har imidlertid fått middag på skolen. Det har derfor vært en stor husholdning. Men alle elevene har vært enestående snille og greie. De har vært positive og arbeidsvillige, så alt har gått greit, og jeg har aldri opplevd maken til effektiv undervisning. Elevene ligger svært godt an etter disse tre månedene.

Skolen her er to-delt. I alt er det godkjent 67 undervisningstimer pr. uke. Vi er bare to lærere, Ingrid Stuksrud og jeg. Vi må begge ha overtimer. Hun underviser 32 timer og jeg 39 timer pr. uke. Skoledagen er lang. Det er frokost kl. 7,00 og skolen tar til kl. 7.30. Så er det 5 timer fram til middag kl. 12,00. Deretter er det siesta. Dette er den varmeste tiden på dagen, så alle tar det med ro da. Kl. 14,30 begynner skolen igjen. Da står det igjen 2 timer. Skoledagen er slutt kl. 16,25. Etterpå er det leksegjøring for elevene og retting og forberedelse for oss lærere.

Atyra er en liten by på 3000 innbyggere ca. 6 mil øst for hovedstaden Asuncion. De siste 13 km fra hovedveien og hit inn er veien meget dårlig, og ved flere anledninger  uframkommelig for småbiler.

 

Når så bilen flere ganger i uka er nødt til å ferdes her, leiter det på både det ene og det andre. Bilen var derfor i heller dårlig forfatning da vi overtok den, så den er blitt påkostet en del. Det står fortsatt igjen å overhale bremser og forstilling. Den må jo være driftssikker da den nesten daglig brukes til transport av elever. Eiendommen her er romslig og god. Det er bare gjort små forandringer for å få til adekvate undervisningsrom. Hagen er frodig og pen, og omgivelsene landlige og rolige. Menighetens lokale ligger på andre siden av gata, og elevene deltar aktivt i menighetens funksjoner.

Det eneste lille aber ved skolen er at den ligger litt for langt unna Asuncion. Vi må nemlig helt dit for å provivantere. Bare reisen tar mellom 3 og 4 timer. Hele lørdagen går derfor med til handling. Siden skoledagen ellers er lang, blir uka hektisk. Vi er dessuten avskåret fra å bruke bank bl.a. for disse er stengt på lørdager og etter 11 de andre dagene. Men hittil har alt gått bra, og det tror vi det også vil gjøre i framtida.

Her ute i Paraguay tynnes det ut med misjonærer. Siden i oktober har familien Byberg. Eva Sagen. Vevang og Palma Sjølund reist hjem, og til våren reiser familien Bjømevold. Josef Iversen med familie ser ut til å drøye til våren før de kommer ut. Ellers er det ingen andre som står for tur, så vidt vi vet. Hvor er det blitt av alle aspirantene og kandidatene for Paraguay? Dette landet trenger sårt til evangelisk virksomhet. Folket her er sterkt bundet til sine helgener og religiøse fester. De trenger å få høre budskapet om den eneste sanne frelser, Jesus Kristus, som kan sette dem fri fra trelldommen de er i.

Vil du gå?

Med denne lille rapport og hilsen fra skolen i Paraguay vil vi få ønske alle Paraguaymenighetene en riktig god jul og et velsignet nytt år.

Kjærlig hilsen

Rigmor og Thorleif Overhalden m/barna

La escuela noruega, Casilla 1670, Asuncion, Paraguay

  

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com