Hagaveien 50
3271 LARVIK
Kto 2440.21.72890
epost: rudolf.leif.larsen@lf-nett.no

 

BREV fra TIRSA AXELL desember 2013

Kære Fadder!

Denne gang vil jeg forsøge at opsummere interessante ting, som vi har oplevet på børnecentret 'Esperanca Lar Gunnar Axell' bl.a. takket være din indsats.

BESØG AF DAVID  AXELL MED FAMILIE

I begyndelsen af juli fik vi til vor store glæde besøg af David og Elisabeth Axell med deres fire børn Alexander, Christian, Patrick og Celine. De bosat i Larvik, Norge, men David forsat ansvarlig for arbejdet her og kommer så ofte, det kan lade sig gøre. De smøgede hurtigt ærmerne op og gik i gang med det samme for at gøre forskellige forbedringer på hjemmet, reparationer af køretøjer og andet. Deres besøg var en fest, da det ikke bare var arbejde, men også at give og modtage kærlighed og deltage i fritidsaktiviteter, som er en fryd for vores børn og unge her på centret.

MØDE MED TIDLIGERE FADDERBØRN

Familien Axell nåede også på rejsen at besøge nogle af de unge mennesker, der engang var børn i børnehjemmet, men nu som voksne har slået sig ned i byen Porto Alegre, hvor der er bedre arbejdsmuligheder. Nogle af børnene har i dag fået ægtefælle og egne børn, mens andre venter fortsat på at finde den eneste ene. Det var en stor glæde at se de klarer sig fint.

Dirseu er en af de drenge, som voksede op på børnehjemmet. Han arbejder som langdistancechauffør og kan være borte fra sit hjem i perioder på op til 3 uger. Han transporterer eksportvarer mellem de store byer i Brasilien, Chile og Argentina. Rejsen kan være farefuld, da han krydser Andesbjergene, hvor der ofte sner og vejene bliver ufremkommelige. Der er indbygget køkken og soverum i lastvognen.

Eliezer og Fabio er drenge med specielle behov. De modtager en rigtig god terapi på specialskolen, der ligger lige bag børnecentret. Stifteren Gunnar Axell, som er min farfar, byggede denne skole for børn i lokalområdet. Nogle år senere byggede staten en større skole tæt på denne skole, så derfor  fungere denne skole nu som specialskole.

 AKTIVITETER

Børn, som kommer til vores projekt er i alle aldre, så derfor lærer vi dem også forskellige ting, som passer til deres alder og behov. Det har været rigtig populært at lave måtter i forskellige størrelser, farver og former af stofrester og plastposer. Disse måtter er virkelig skønne og bløde at gå på, smukke at hænge på vægge eller lægge i bunden af en vugge. Lige nu arbejder børnene med at fabrikere blomster af stof og små runde knapper. Tøjblomsterne kan bruges som dekoration på tøj, til at sætte i håret, montere på gardiner eller blot at sætte på køleskabet.

En gruppe teenagere lærer at bage og lave konfekture. Der fabrikeres også hjemmelavet pasta og andre fødevarer, som de så selv sælger. En anden gruppe arbejder i køkkenhaven for at lære at dyrke grøntsager. Alt sammen ting, som kan give dem ideer til selvforsørgelse eller at forbedre økonomien, når den tid kommer.

GADE OPKALDT EFTER STIFTEREN AF BØRNECENTER OG SKOLE

Børnecentrets bidrag til samfundet er så bemærkelsesværdig, at byen har opkaldt en gade efter stifteren Gunnar Axell, som påskønnelse af det arbejde, han udførte. Gunnar Axell, som er min farfar, døde i  1992 i Porto Xavier i en alder 83 år. Til hans allersidste dag arbejdede han utrætteligt for disse fattige børn.

ARBEJDSSITUATIONEN
Selv om Brasiliens økonomi forbedres, så mærkes det endnu ikke i de fattige hjem. Byen Porto Xavier ligger så langt fra hovedstaden, at den ikke er prioriteteret som vækstcenter. Så beboerne her bevæger sig dagligt til steder, hvor de håber eller tror de kan tjene til det daglige brød. Forældre til fadderbørnene arbejder rigtig hårdt i de få måneder, hvor der er import af løg fra Argentina. Hele familien sorterer løg i fire forskellige størrelser og samler de skadede fra. Hvert år arbejder de med det samme eller med sukkerrørshøsten, som desværre ligger næsten samtidig, resten af tiden er det kun muligt for nogle af dem at finde stykarbejde.

VEDLIGEHOLDELSE

Årene er gået og det er tid til at skifte tag på børnehjemmets bygninger, forny vandbeholderen og udskifte de forskellige installationer. For at kunne gøre dette, behøves der kapital, som vi ikke har. Som altid må vi stole på Guds hjælp og nogle menneskers generøsitet for at det skal lykkes os at forny disse ting, da arbejdet gennem børnecentret hjælper mange familier til en bedre tilværelse. Alle vore fadderbørn kommer fra hjem, hvor fattigdommen skriger én i møde. 

 HILSEN

Arbejdet på centret giver børnene de værktøjer, ideer, selvtillid og mål de behøver for at klare sig videre i livet. Det er et langsigtet arbejde som giver gode resultater. Derfor vil vi overbringer børnenes og forældrenes varme taknemlighed for at du/I er med til at give disse børn en god barndom og en bedre fremtid!

 Med ønsket om en rigtig God Jul samt et Velsignet Nytår sender jeg mine varme hilsner

 Tirsa Axell

  

Du vil alltid finne informasjon på Internett-side. Du finner siden på følgende adresse:

http://www.pymisjon.com/fadder/mf.htm