BMU 1998

Barnarbetet i Porto Xavier, Brasilien

Kära faddrar och vänner!

Nystartat daghem

Vi har haft framgång i barnarbetet i Porto Xavier under det sista året och vi är tacksamma för att nya vägar har öppnat sig för att öka det sociala arbetet. Genom god kontakt med myndighetspersoner, har vi i år för första gången startat ett samarbete för att starta ett daghem.

I februari öppnade vi ett daghem i den tidigare skolbyggnaden vid barnhemmet. Daghemmet är ett gratis erbjudande för barn från slumkvarteren. Mål- sättningen är att ge mödrarna möjlighet att arbeta utanför hemmet, för att så så sätt bättra på familjens levnadsstandard. Därför ställs det ett krav på mödrarna och det är, att de har ett arbete, innan vi tar emot deras barn. Mödrarna är mycket motiverade att hitta ett ar- bete, för utöver att familjens inkomster ökar, får barnen också en bättre kosthållning på daghemmet.

Vi har idag 60 barn inskrivna i åldern 3 till 5 år. Barnen kommer klockan 7.30 på morgonen och hämtas frampå eftermiddagen, så de får frukost, middag och lunch på daghemmet. Vi vill skapa en stimulerande miljö för barnen, så det finns fasta tider till sång och förskole-undervisning, men den största delen av dagen blir använd till att leka i parken eller i husen.

Kontinuerligt genomförs hälso- och tandläkarkon- troller och undervisning av mödrarna i hygien, så att de kan förebygga sjukdomar. De vanligaste åkommor som vi möter i de flesta familjer är skabb, huvudlöss och inälvsmask, som de har stora problem med att eliminera.

Behov av leksaker

Det finns inte medel till inköp av leksaker till barnen på daghemmet och vi önskar därför att engagera dig till att samla in använda leksaker och sända dem till barnen i Porto Xavier. Det är också möjligt att sända pengar till detta ändamål, så att leksakerna kan inköpas här i Brasilien. De flesta barn i slummen har varken en docka, en bil eller ett spel hemma, eftersom föräld- rarnas pengar aldrig räcker till "lyx" saker. Därför hoppas vi att många av er önskar bidraga till att skaffa leksaker, då de kommer att bli till stor glädje och underhållning för dessa barn.

Slumkvarteren: Arbetslösheten är stor

I Porto Xavier är arbetslösheten stor, speciellt bland människorna i slummen. Det finns inte tillgång till fast arbete, så de flesta jobbar bara med säsongsjobb. Eftersom staden ligger vid gränsen till Argentina, finns det firmor som arbetar med import av produkter från grannlandet. I år har huvudimporten varit lök från Argentina. Löken transporteras i stora lastbilar och när den anländer till Porto Xavier, måste de ruttna lökarna sorteras ut och de fina packas innan den sänds ut på marknaden i Brasilien. Både kvinnor, män och barn

deltar i detta arbete som är mycket dåligt betalt — men ofta deras enda chans till att få någon inkomst.

Vi är nu mitt i löksäsongen och överallt ser man människor som sorterar lök och känner den söta luk- ten av rutten lök i närheten av alla dessa arbetsplatser. När det här arbetet tar slut, väntar familjerna på "sockerrörs säsongen". I det här distriktet finns det stora planlager med sockerrör, eftersom fabriken Alpox producerar drivmedel till bilar av sockerrören. Under höstsäsongen söker man efter många arbetare för att skära ned sockerrören, men lönen är minimal.

Bönor och ris

Under perioderna som det inte finns arbete, är famil- jerna tvungna att köpa de mest nödvändiga varorna på avbetalning. När familjerna erhåller sin lilla löning för säsongsarbetet, används dessa pengar till att täcka skulden i matvarubutikerna. De senaste åren har re- geringens nya politik medfört stora prisökningar och Brasilien har blivit ett av de dyraste länderna i Syd- amerika. De fattigaste familjerna lider mest av denna förändring och är fastlåsta i fattigdom utan utsikter till en bättre framtid. Familjerna lever på de billigaste matvarorna såsom ris och bönor och följden av en dåligt varierad kosthållning, är undernärda barn.

Matpaket

Denna svåra situation som familjerna lever i, gör att det mesta av hjälpen från faddrarna går till inköp av matvaror. Den första dagen i månaden mottager fad- derbamen ett stort matpaket från sina faddrar, som är till en ovärderlig hjälp för dem.

Mjölk till de yngsta fadderbamen

En viktig uppgift är att uppmuntra mödrarna att amma sina barn, då modersmjölken är den bästa näringen för barnen under deras första levnadsår. Under den vidare uppväxten är mjölken också en mycket viktig faktor och därför prioriterar vi inköp av mjölk till de yngsta fadderbamen. Familjerna gör själva ett avtal med en bonde, som sedan levererar mjölk varje dag för 4 kronor litern. I slutet av varje månad, mottager de det belopp de behöver för att betala för mjölken.

Behov av utbildning och arbetsplatser

Det är en stor procent av skolungdomarna, som inte' fullgör skolan. Grunden till att de slutar är oftast att de måste börja tjäna pengar för att hjälpa till att försörja sin familj, eller att de blir föräldrar i tidig ålder. I syd- amerikanska länder, där det inte finns social- och trygghetsanordningar, är en utbildning den enda vägen ut ur fattigdomen. Därför är vi mycket upptagna av att finna möjligheter för ungdomarna att få en utbild- ning. Det är många faddrar som fortsätter att stötta sitt fadderbam, trots att de blivit stora, tills de skaffat sig en utbildning. Vi är mycket glada å dessa barns vägnar, för det är kanske deras endaste chans till att fullfölja en utbildning.

Vi håller på och planlägger två olika projekt, som vi kommer att försöka få hjälp till att realisera, från Sverige. Det ena är att starta en syskola för unga en- samförsörjande mödrar, då det är den gruppen som har det besvärligast. Som färdigutbildad sömmerska, finns möjligheten att starta upp eget, då det är mycket vanligt att få kläder uppsydda här, eller att söka jobb i fabriker.

Vidare har vi tänkt på möjligheten att start en mini-fabrik, där det produceras produkter av socker- rör, då dessa naturprodukter säljs i stor skala. I den- na mini-fabrik skall familjer läras upp i att laga de oli- ka produkterna, så att de sedan kan starta en mini-fa- brik i de enskilda hemmen.

För att dessa projekten skall lyckas, bör de ensam- försörjande mödrar som är färdigutbildade sömmers- kor få hjälp till att köpa en symaskin och de familjer som är motiverade att starta en mini-fabrik i sitt hem, få hjälp till inköp av de material som de behöver.

Barnhemmet

För föräldralösa och misshandlade barn

Tack vare faddrarna kan vi vara tillsammans med och ge barnen en god uppväxt på barnhemmet i en sund och kärleksfull miljö. Barnhemmet i Porto Xavier är avsett för barn som är föräldralösa och inte har någon familj som kan ta hand om dem. Vidare är det till för barn som växer upp under förhållanden av grov van- skötsel eller/och som utsätts för fysiskt eller psykiskt våld. De barn vi tar emot idag, kommer alla via rätts- väsendet, som ber oss ta hand om barn som växer upp under förhållanden som bamavårds-myndighetema inte tillåter. Vi har nu fått förfrågan om att ta emot 3 syskon, 8, 6 och 4 år gamla. Mamman och styvfadern är bägge anklagade för fysiskt våld mot varandra och barnen och styvfadern också för sexuellt utnyttjande av den äldsta flickan.

Vi får ofta besök av mödrar som vill lämna ifrån sig sina barn på grund av fattigdom. Men till dessa möd- rar, ofta unga och ensamförsörjare, ger vi ett bättre alternativ. Vi berättar att det finns människor i Sverige som gärna vill hjälpa barn i nöd, genom att sända me- del till inköp av mat, mjölk, kläder och mediciner vid behov etc.. Vidare kan vi erbjuda daghemsplats till barnet/n, så att de själva kan arbeta och för de flesta mödrarna är detta en välkommen lösning.

Hårda uppväxtvillkår

För en månad sedan tog vi emot Diego, 20 månader gammal och det var en tragisk historia bamavårds- myndighetema berättade när de lämnade honom:

Diego växte upp i slummen i en syskonskara på 9 barn. Mamman är arbetslös och har inget understöd, så familjen lever bara på morfaderns lilla pension och det de tiggt på gatan. Mamman försökte att sända Diego tillsammans med de äldre barnen för att tigga, för det är alltid lättare att mottaga hjälp frän främmande med ett litet stackars barn på armen. Mamman har i flera år haft ett förhållande med systems man, som är fader till alla hennes barn. Men Diegos far har aldrig tagit del av omsorgen eller stöttat familjen ekonomiskt

De hårda villkor som Diego växte upp under, med- förde att han fick den ena förkylningen efter den an- dra, som utvecklade sig till en kraftig astma. Hans hälsotillstånd förvärrades och då han var 11 månader gammal blev han inlagd på sjukhuset med andnings- uppehåll. Avsaknaden av syre fick allvarliga följder;

 

en förlamning i hela vänstra sidan av kroppen. Efter 3 månader på sjukhuset, fick Diego åka hem till fa- miljen. Läkaren kontaktade barnavårdsmyndigheter- na, eftersom de ansåg att försummad omsorg var or- saken till Diegos hälsotillstånd. För trots vägledning om hygien och kost, gratis mediciner och daghems- plats, förvärrades hans hälsa och han blev ständigt inlagd på sjukhuset. Enligt myndigheternas rapport ansåg de att modern inte hade förmågan att ge Diego den speciella omsorgen han behövde och att ge ho- nom astma-medicinen. Deras bekymmer var att följ- den av avsaknaden av omsorg skulle bli fatal och de beslutade att ta Diego tillfälligt från modern.

Barnhemmets fotbollslag. Valter till höger och David i mitten.

Astma och förlamning hindrar Diegos motoriska utveckling

Diego har nu tillbringat en månad hos oss. Han är en glad pojke, men astman och förlamningen hindrar hans utveckling. Han har konstanta rosslingar och pipljud i bröstet och blir andfådd vid minsta aktivitet. Han är mycket efter i den motoriska utvecklingen till följd av förlamningen och har inte lärt sig att krypa eller sätta sig upp. Vi har börjat med fysioterapi och mycket sti- mulering i form av lek på golvet och efter en månad på barnhemmet visar Diego små framsteg.

Inälvsmask

Då Diego kom till oss hade han en uppblåst och stor mage i förhållande till resten av kroppen. Undersök-' ningar visade att den lille pojken var full med inälvs- mask och hade en kraftig anemi som följd av detta. Vi påbörjade behandling och det resultat som ögat kunde se, var tolv maskar som var 13 cm långa.

Begagnade kläder och skor

Stort behov av begagnade kläder och skor

I det dagliga arbetet möter vi så många människor som ber om kläder och skor till sig själva och sina barn och det är förfärligt att inte kunna hjälpa dessa människor. Vi vill därför sända denna bönen om hjälp till er; "kan du hjälpa oss...".

Det finns behov av kläder och skor i alla storlekar, men speciellt barnkläder, då det är barnen som lider mest. Ni som har fadderbam i Porto Xavier, kan samla in kläder till era egna fadderbam. Om ni själva inte har kläder och skor i fadderbamens storlek, finns det kanske arbetskamrater eller vänner, som vill hjälpa till. Om ni tvekar om storlekar, så skriv gärna till oss.

Bli fadder till ett barn i Porto Xavier

Femton år gammal mor

Sonja är 15 år gammal och mor till Michael på l år. Hon skulle inte klara att uppfostra sonen om inte dag- hemmet existerade. Hon lever på existensminimum, men hon är en målmedveten flicka, som gärna vill ut ur den värsta fattigdomen. Hennes dröm är att utbilda sig till sjuksköterska, och hon gör allt för att kunna förverkliga detta. På dagen jobbar hon som hushål- lerska medan sonen är på daghemmet och på kvällstid går hon på skolan. Sonja går nu i 8:e klass och har fina betyg, så hon har förmåga och vilja att kunna nå sitt mål.

I Porto Xaviers slum, är det så många flickor i Sonjas situation, som har stora problem med att upp- fostra sina kära barn. Det finns inte något social-system som hjälper ensamstående mödrar eller fattiga familjer, så vi söker fler människor i Sverige som önskar hjälpa barn, sådana som Diego och Michael, till ett bättre liv, genom att bli en trofast fadder.

Elisabeth och David Axell samt Marisa och Valter Doneda